Du har inga produkter i varukorgen.

Ta hand om dina smycken

Guld och silver är mjuka metaller som kräver skötsel för att hålla sig fräscha länge. Slitage på utsatta ställen är ofrånkomligt, därför är det bra om du lämnar in dina smycken för professionell översyn en gång per år.

Rena smycken är vackra smycken

Var noga med att använda rätt putsmedel till dina smycken. Det finns olika medel som passar olika metaller och stenar.

  • Silver- och guldsmycken: Doppa smyckena i en guld- och silverdipp som tar bort smuts. Efteråt kan du polera med en putstrasa för att får fram glansen. Om du vill ta bort eventuella repor på smyckena måste du lämna in smycket för professionell rengöring.
  • Stålsmycken: Stålsmycken måste lämnas in och poleras av av en guldsmed.
  • Ädelstenar, cubic zirconia och Swarowskikristaller: Använd Dazzel Stick på dina stenar så glänser de som aldrig förr.
Tips för längre hållbarhet
  • Ta av dina smycken när du diskar, duschar, sover, sportar eller badar i klorerat vatten eller i saltvatten.
  • Förvara dina smycken i ett smyckeskrin eller på annat sätt som förhindrar repor.
  • Pärlor ska du använda ofta, det blir de vackrare av. Men de är känsliga, så ta av dem vid sol- och bastubad, i duschen eller hos frisören. Var noga med att inte få hårspray eller parfym på dina pärlor. Lämna in dina pärlor för omträdning för att inte riskera att pärlsidenet går sönder.
  • Alla ytbehandlingar, till exempel förgyllning, rodierering, oxidering och mattering slits bort med tiden. Du kan lämna in dina smycken till Lyxxa för att göra om ytbehandlingen.
Ta hjälp av proffs

Även om du är försiktig med dina smycken och tar väl hand om dem, rekommenderar vi att du lämnar in dem till en guldsmed en gång om året för en ordentlig genomgång och rengöring. Guldsmeden ser då även om eventuella stenar är hela och om fattningen behöver repareras. Om smyckena har en ytbehandling kan den bättras på så att dina smycken glänser och glimmar som nya.