Du har inga produkter i varukorgen.

Akvamarin

Akvamarinen har fått sitt namn efter havets blågröna nyans. Stenen är gjord av mineralet bergyll och väldigt förekommande i smycken, framförallt ringar. Ju klarare blå färg, desto mer exklusiv är stenen. Akvamarinen finns i tre olika kategorier, uppdelade efter dess kvalitet. Den finaste kategorin heter Santa Maria. Detta eftersom de särskilt exklusiva akvamarinerna finns i en gruva i Brasilien med samma namn. Akvamarienen är månadsstenen för mars.

Ametist

Ametist är den mest populära kvartsen och väldigt förekommande i smycken. Dess lila färg kan variera, allt från väldigt intensivt lila till mer ljus och grumlig. De mest förekommande fyndplatserna för ametister är Brasilien, Madagaskar och Uruguay. På senare år har även ametister hittats i mindre berg i Sverige. Ametisten är månadsstenen för februari.

Cubic Zircon

Cubic Zircon är en syntetisk sten som är tillverkad i laboratorium. Det går inte att jämföra med en ädel diamant även om utseendet för ett otränat öga kan se liknande ut. Cubic Zircon har ett fint skimmer och en lyster som över tid försvagas då den inte är en ädel sten. Eftersom Cubic Zircon är laborationstillverkade finns de att få i regnbågens alla färger. Förkortningen för Cubic Zircon är ”cz”, en bokstavskombination som stämplas på smycket när stenen är infattad i godset. Den första Cubic Zircon-stenen producerades år 1976.

Älskade diamanter

Diamanten är älskad, inte minst för sitt sätt att reflektera ljus. Kvalitetsbedömningen av diamanter utgår från fyra olika faktorer: slipning, klarhet, carat och färg.

Slipning

Diamantens slipning är den mest avgörande av de fyra faktorer som påverkar stenen. Hur gnistrande en diamant upplevs beror mycket på slipkvaliteten. Den vanligaste slipningen av en diamant är briljant, som måste ha minst 57 facetter. Man ska inte förväxla kvaliteten på slipningen med formen på diamanten, då det är olika saker. Diamantens slipning delas in i:

 • Mycket god
 • God
 • Medelgod
 • Mindre god

Klarhet

En diamant kan innehålla ett antal inneslutningar som stör facetternas reflektioner. Ju färre inneslutningar en diamant har och ju mer den kan reflektera i facetterna desto mer värdefull är den. Klarheten delas in i följande gradering:

 • Luppren – fri från inneslutningar och ytfel
 • VVS – mycket, mycket små inneslutningar
 • VS – mycket små inneslutningar
 • SI – små inneslutningar
 • P – tydliga inneslutningar

Carat

Carat är samma sak som diamantens vikt. En diamant med samma carat kan se olika ut beroende på slipningen. Det är därför väldigt svårt att bedö­ma en diamants vikt när den sitter infattad i ett smycke. På Lyxxa arbetar vi med kunniga fackmän för att kunna avgöra diamantens carat och värde.

Färg

Den mest eftertraktade diamanten och den som avger bäst reflektioner, är den så kallade färglösa diamanten. De tre mest eftertraktade färglösa diamanterna heter:

 • River
 • Top Wesselton
 • Wesselton

Lyxxa handlar enbart med diamanter som är certifierat konfliktfria och av hög kvalitet, minst Wesselton, Si och God slipning. Önskar du en högre kvalitet så går det också utmärkt!

Granat

Förr använde man ofta granaten som amulett, gärna med ett ingraverat lejon, som skulle skydda bäraren mot faror på resa och hjälpa till att bevara hälsan. Granaten är en symbol för evig vänskap som ofta gavs som avskedsgåva mellan vänner. Granaten är januaris månadssten.

Herkimer

Herkimer är ofta väldigt klara och kan för ett otränat öga förväxlas med rådiamanter. Skillnaden mellan Herkimer och diamanter är att Herkimer är en typ av bergkristall och har med annan form. Herkimer har sex sidor och två avslut, likt spetsar. Den första Herkimern hittades i New York och blev snabbt omtyckt för din annorlunda form och tillgänglighet.  Idag används Herkimer ofta som dekorativa hängen och som detaljer på ringar, där stenen med sitt unika utseende skapar en rå lock. Herkimer används också vid healing då det sägs att stenen bidrar till att skapa lugn och lindrar spänningar.

Kalcedon

Kalcedon är en mineral och en vanligt förekommande sten bland övriga kvartser. Färgen är för det mesta mjölkigt vit med slag av ljusblå. Tittar man noggrant på en kalcedon ser det ut som där är flera tusen små streck. Dessa streck är mikroskopiska kvartskristaller och utgör den särpräglade strukturen för Kalcedon. Kalcedonen är en sten som symboliserar gemenskap och vänskap. Det sägs att den ökar den mentala energin och balanserar känslor i kroppen.

Korall

Korall, även kallad havets röda guld är en allt mer sällsynt typ av sten från haven. Koraller är värdefulla och tillgången till koraller har minimerats under åren. Idag finns det stränga restriktioner på var i världen det är tillåtet att skörda koraller. Fyndställen är främst i Europa i haven utanför Italien. Koraller har för det mesta en intensivt rödorange färg. Stenen kan, precis som granat vara månadsstenen för januari.

Morganit

Morganiten sägs återspegla det rosenröda skimret från äktenskapets första tid. För att bevara den äktenskapliga lyckan gavs morganitsmycken förr gärna som morgongåva till bruden. Morganiten tillhör gruppen ädelberyll, där färgen på stenen kan variera. Den rosa beryllen kallas för Morganit och är uppkallad efter den kända ädelstensamlaren J.P Morgan.

Månsten

Månstenar finns i olika nyanser men de mest förekommande är i gråa eller vita toner. Månstenen har fått sitt namn efter månskenets vitskimrande ljus och slipas för det mesta till runda former. Månstenen är månadsstenen för juni. Det sägs att månstenen drar till sig kärlek och kan bringa tur i relationer.

Onyx

Onyx är en ädelsten vars färg är svart med vita tunna ringar. Denna färgkombination har skapat ett visst skimmer som gör att stenen alltid ser slät och ren ut.  Stenen består av mineralen kalcedon och är väldigt hård. Detta möjliggör att den kan slipas hårt och till olika former. Facettslipade onyxer är väldigt populära, speciellt som smycken.

Opal

Opal är en mineral och en ädelsten som består av amorf. Vanligtvis är opaler antingen svarta eller vita där den svarta är den mest exklusiva och värdefulla. Tittar man noggrant med rätt, starkt ljus på en svart opal, glittrar den i alla regnbågens färger. En opal består utav 30 % vatten. När vattnet avdunstar, spricker stenen. Att förvara den ifrån torra utrymmen och ibland blötlägga den, förlänger livslängden. Opaler är känsliga stenar varför den främst förekommer i halsband eller örhängen.

Pärlor

Det finns knappast något mer klassiskt än pärlor.

Pärlor brukar ha en livslängd på 100–150 år. För att dina pärlor ska hålla så länge är det viktigt att du tar hand och dem. Använd dem ofta men var försiktig och undvik att få parfym, hårspray eller hud­vårdsprodukter på pärlorna.

Man brukar dela in pärlor i tre olika kategorier:

Den vanligaste pärlan är sötvat­tenspärlan och den finns naturligt i stora delar av världen. I smycken används oftast odlade sötvattens-pärlor från Sydostasien och Kina. Sötvattenspärlor är vita, svagt rosa eller krämfärgade och kan vara runda till svagt oregelbundna.

Tahitipärlor finns i olika färger, for­mer och storlekar. Pärlan är väldigt sällsynt och eftertraktad, särskilt den svarta Tahitipärlan. Vilken färg pärlorna får, avgörs av lokala föro­reningar.

Saltvattenspärlan liknar sötvattenspärlan men är betydligt ovanligare och därmed dyrare. Saltvattenspärlor kommer oftast från Japan eller Kina. Saltvattenspärlan är helt rund och färgen varierar mellan vit och krämvit till svagt rosa.

Rosenkvarts

Rosenkvarts har fått sitt namn efter dess rosa ton där färgtonerna sätts i samband med att titan och mangan förenas. Kvartsen är för det mesta något matt men finns även blank. De blanka stenarna används till smycken medan de matta används till prydnadsföremål. Rosenkvarts är månadsstenen för oktober.

Rubin

Rubinen har fått sitt namn efter ordet ruber, som betyder röd på latin. Rubinen är en värdefull ädelsten och mineral där den röda färgen kommer från den mängd krom som ersätter delen aluminiumoxid. Fyndplatser för rubiner är främst från berg i Afrika, Asien och Australien. Rubinen är månadsstenen för juli.

Rutilkvarts

Rutilkvars är en typ utav kvarts med guldiga strån. Dessa strån kallas rutiler eller rutilnålar. Rutiler förekommer som spårmineral i de flesta urberg men har också utvunnits från strandsand från Australien och Sydafrika. Det signifikativa med rutilkvarts är att guldstråna associerats med änglahår och har under 2010-talet blivit allt mer populärt till smycken.

Rökkvarts

Rökkvartsen har fått sitt namn efter dess bruna färg som liknar rök. Orsaken till färgen är antingen naturlig eller konstlad gammastrålning. Vid vissa tillfällen ser det ut som att stenen har guldiga strån i sig. Dessa strån är rutilnålar och är främst förekommande i Brasilien. Fyndställen för rökkvarts i allmänhet är i Brasilien, Madagaskar, Ryssland, Skottland och Schweiz.

Safir

Safiren har under alla tider varit en kunglig favorit och hittas ofta i kungliga smycken och i kungakrononor. Safiren symboliserar visdom, ädla tankar, renhet och trohet. Safiren är nästan alltid blå men kan även förekomma som nästan helt vit, gul, gulgrön och rosa. Safiren är septembers månadssten.

Ljusblå topas

Den ljusblå topasen är en av världens äldsta ädelstenar och väldigt exklusiv. Topasen som ädelsten är från en början helt vit men färgas beroende på vilka metaller som finns omkring den.  Den ljusblåa topasen hittas främst i Nordirland, Skottland och England. Värdens största ljusblåa topas är på  9381 carat och finns på Naturhistoriska museet i London sedan år 2016.

Turkos

Turkos är en populär ädelsten. Den vanligaste sortens turkos finns i gruvor och dagbrott i Kina, Mexiko, Iran, Afghanistan och Chile. Utöver att turkoser är månadsstenen för december står den för integritet, lycka och mötet mellan himmel och jord.

Swarovskikristaller

Swarovskikristaller är stenar av glas. Genom att färga stenarna och sedan slipa dem gör att ett fantastiskt skimmer skapas. För att maximera dess glitter och reflektion består Swarovskikristallerna av 32 % bly.