Du har inga produkter i varukorgen.

Om Metaller

Smycken kan göras i många olika material och här beskriver vi några av de vanligaste metallernas egenskaper.

Guld

Guld är en mjuk metall. När den benämns som 24 karat består den av 100% finguld. För att kunna arbeta med guldet görs en legering, dvs. att guldet blandas med andra metaller. 18 karat innebär att guldet innehåller 75% finguld och 25% andra metaller. Beroende på vilka metaller som används till legeringen får man fram olika färger på guldet.

Rött guld: legering av finguld, koppar och silver

Vitguld: legering av finguld, palladium, silver och koppar

Roséguld: legering av finguld, koppar och silver

Silver

Är den vanligaste metallen till smycken. Den finaste silver-kvaliteten i smycken kallas sterlingsilver eller äkta silver och består av 92,5% silver. Resten är koppar och andra metaller. På smycken som är i sterlingsilver stämplas “925” in.

Stål

Smycken i rostfritt stål är mycket vanligt. Rostfritt stål är slitstarkt och inte lika känslig som t.ex. silver. Därtill kommer att stål är billigare än ädelmetaller vilket gör det väldigt populärt. Framför allt till trendiga smycken som inte används under lika många år som smycken i ädelmetall, brukar stål användas. Ofta pläteras, dvs. täcks, stålet med en förgyllning i guld eller roséguld. Förgyllningen brukar vara 18k guld men kan även vara en färg utan riktigt guld i. När stålsmycken är pläterade blir de genast mycket känsligare och pläteringen kommer att nötas bort under tid. Ta hand om dina pläterade stålsmycken och undvik att ha på dem när du duschar, tvättar händerna, sportar och sover. Då kommer de hålla sig fina under lång tid framöver.

Brons

Brons är en legering av koppar och andra metaller, oftast används tenn. Ett smycke i brons ändrar färg och karaktär över dess livstid. Från att vara glänsande kan det gå till att bli lätt fläckig och därefter får bronset en matt underbar patina. Bronssmycken blir vackrare med tiden och tappar aldrig sin vackra gyllene färg. Om du vill kan du putsa upp bronset så att det glänser igen.

Mässing

Mässing är en guldfärgad metall som är populär att använda till bijouterier. Mässing är en levande metall som får patina och mörknar över tid – något som gör vart smycke unikt. Ljus, temperatur och luftfuktighet påverkar mässingens färg. Om du vill få tillbaka ursprungsfärgen på ditt mässingssmycke är det lätt att putsa upp med en putsduk för mässing.

Tenn

Tenn är ett grundämne och en väldigt mjuk metall som kan mörkna över tid. Undvik putsmedel på tennsmycken och -föremål då de lätt blir repiga. Om det behövs skölj i ljummet vatten med lite diskmedel för att lösa upp smuts och fingeravtryck. Torka försiktigt med en mjuk trasa.

Palladuim

Palladium tillhör platinafamiljen och har många liknande egenskaper men till ett betydligt lägre pris. Palladium är helt silverfärgat/vitt.

Platina

Har en mycket hög densitet, vilket gör metallen mer hållbar och motståndskraftig. Det gör att en ring av platina håller en ädel­sten bättre på plats än exempelvis en guldring. Platina har en vit naturlig ton och är näst intill underhållsfritt.

Titan

Är en tålig metall och har en speciell grå titanfärg. Titan är lämplig för de som reagerar allergiskt mot exempelvis guld eller silver.

Alltid fri frakt och fri retur Kundservice